martes, octubre 24, 2006

Grupo de Trabajo sobre Ciencia Ficción y Fantástico en el Colegio de Bibliotecarios

Todavía está calentito.
He creado dentro del Colegio de Bibliotecarios de Cataluña un grupo de trabajo sobre Ciencia Ficción y Fantástico. La intención del grupo es ser una página de referencia para bibliotecarios, de cara a hacer compras, montar actividades como clubs de lectura, y promocionar y dar a conocer el género fantástico en general.

Aunque la información está en catalàn, la intención es que todo el material esté disponible tambien en castellano.


Grup de treball de Literatura Fantàstica i de Ciència Ficció

PRESENTACIÓ

Fins a l'arribada del realisme, al segle XIX, pràcticament la totalitat de la producció literària humana està basada en el fantàstic. El fantàstic neix amb l'home primitiu i els seus mites, i evoluciona amb les llegendes populars. Més tard, permetrà crear móns inventats, utopies bèl·liques d'honor i bellesa, gestes llegendàries. La evolució de la literatura i de la societat ens porta també a sàtires o recreacions de societats reals, que, burlesques, ens fan reflexionar, o, a mesura que arriba la revolució industrial i tecnològica, obres que ens remeten a aquell passat medieval i màgic, o obres que ens fan palès l'horror còsmic que envaeix a l'home a mesura que pren consciència del seu nou paper en un univers cada cop més ampli i erm, obres que intenten recuperar la vella màgia del passat en un mon del dia a dia cada cop més gris i banal.

La ciència ficció va substituir la novel·la d'aventures quan no va quedar ni un sol racó de la terra sense explorar, i va ser també punt de partida per un nou tipus de viatge, el viatge interior e introspectiu. A la vegada, es va mostrar com l'eina més eficaç per parlar sobre l'home i la seva cultura. En quant al terror, tercer vèrtex del fantàstic, ens parla de l'home i la seva relació amb les seves pors, a créixer, a morir, a fallar…

La literatura de gènere fantàstic es una atractiva porta d'entrada al món de la literatura en una època dominada per el mon audiovisual. Cal una oferta atractiva per tal de competir amb la facilitat d'accés d'altres àmbits com Internet, el cinema o la televisió. Cal també saber aprofitar les oportunitats que ens donen fenòmens cinematogràfics i literaris com El senyor dels anells, Narnia o Harry Potter.


OBJECTIUS


* Publicar una bibliografia bàsica dels llibres fonamentals lligats al gènere fantàstic.

* Publicar també diverses actualitzacions, amb recomanacions de compra dirigides a biblioteques, de manera anual o cada 6 mesos (Nadal /Estiu). També es faria un llistat semblant amb autors recomanats, per temàtiques.

* Estudiar la possibilitat de controlar estadísticament el fons de gènere fantàstic, sobretot a l'hora de valorar si resulta més pràctic que aquest fons estigui integrat dins de la col·lecció general o bé en un centre d'interès diferenciat.

* Promoure la captació de nous lectors aprofitant les estrenes de pel·lícules inspirades en llibres de temàtica fantàstica, per tal de crear activitats relacionades i beneficiar-nos de la promoció mediàtica.

* Estar al dia de les activitats relacionades amb la literatura de gènere que es realitzin a les biblioteques i participar activament en la promoció de noves activitats com exposicions, presentacions de llibres, guies i clubs de lectura, conferencies…

* Facilitar el contacte entre biblioteques, associacions, autors i editorials. I oferir assessorament a l'hora de crear les activitats mencionades.

* Crear una guia de referència o directori de recursos amb una bibliogràfica crítica bàsica i un recull de les principals publicacions sobre el gènere.

* Generar els buidats de revistes on apareguin articles relacionats amb el gènere fantàstic.

* Activar la creació de tertúlies literàries a biblioteques.

* El grup també vol col·laborar en la proposta per la celebració a Barcelona del Congrés Nacional de Fantasia i Ciència Ficció "Hispacon" 2007.

* Oferir assessorament sobre el valor real dels llibres descatalogats, en cas de la seva pèrdua o robatori, o de cara a possibles espurgs. La literatura de gènere fantàstic acostuma a tenir tirades baixes, i és molt freqüent que alguns títols quedin descatalogats. També es dóna el cas de que algunes persones "perden" llibres molt buscats per tal d'aconseguir-los al preu de compra original.

grupcifi@cobdc.org



Los objetivos, traducidos al castellano, de forma aproximada:

  • Publicar una bibliografía básica.
  • Publicar actualizaciones con recomendaciones de compra dirigidas a bibliotecas, de forma anual o semestral. Ofrecer tambien un listado de autores o temáticas recomendadas.
  • Promover la captación de nuevos lectores aprovechando estrenos cinematograficos basados en libros.
  • Estar al dia de las actividades relacionadas con el género, participar activamente en la promocion de actividades como clubs de lectura, exposiciones, presentaciones de libros...
  • Facilitar el contacto entre las bibliotecas, asociaciones, autores y editoriales.
  • Crear una guia de referencia y un directorio de recursos sobre el género.
  • Crear una bibliografía crítica básica y un listado de las principales publicaciones sobre el género.
  • Integrar en los catálogos los articulos sobre género aparecidos en revistas.
  • Activar la creación de tertulias literarias en bibliotecas.
  • Colaborar, en la medida de lo posible, en la Celebración de las Hispacones con sede en Barcelona.
  • Ofrecer asesoramiento sobre el valor real de los libros descatalogados, en caso de perdida o robo, y de cara al expurgo del fondo de la biblioteca.


De momento somos 8 los integrantes, pero ya he recibido unas cuantas peticiones, con lo que la cosa irá a más. Sorprendentemente, algunas de las peticiones proceden de otras provincias.

Estoy muy ilusionado con este proyecto. Espero que consigamos mover el género un poco y promover la lectura, que falta hace.

No hay comentarios:

Publicar un comentario